Sunday, 23 December 2012

KENTANG LENYEK DAN KUAH CENDAWAAN BUTANG


Assalamualaikum,
Tahniah buat si angah. Keputusan PMRnya diluar jangkaan. Syukur, dia dapat mengharungi PMRnya di saat ayahnya di CCU. Syukur, kerana  si angah tak terlalu bergantung pd uminya. 

Banyak betul peristiwa November dan Disember tahun ini. Ada kelapangan akanku update. Resepi Kentang Lenyek ni hadiah daripada teman buat en.Suami yg tak berselera makan selepas keluar hospital.


Kentang Lenyek
5 biji kentang-kupas kulit
½ cwn susu cair/susu segar
1 sudu butter
Serbuk lada hitam sesucukup rasa

Cara

Cuci kentang. Potong 8. Rebus sampai empuk.
Dah empuk, toskan air rebusan. Lenyek kentang .
Tuang susu, butter dan serbuk lada hitam. Gaul rata.
(aku guna kentang dlm kotak. Cepat empuk)

Kuah
1 tin cendawan butang
1 biji bwg besar – cincang halus
2 sudu sos tiram
2 sudu besar kicap pekat (Tamin pun boleh)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar  tepung jagung
½ cwn air

Cara
Kisar cendawan dgn airnya sekali.
Tumis bwng besar sampai layu. Tuang cendawan kisar. (Tambahkn ½ tin air ).
Bubuh sos tiram, sos lada hitam, kicap. Kacau rata sampai mendidih.
Bancuh tepung jagung dgn air n tuang dalam kuah cendawan.
 Kacau sehingga pekat. Tutup api n hidangkan.
(Tambah garam kalau tak cukup rasa masin)

    
gambar: ikhsan en.google

No comments:

Post a Comment